Australijos karališkoji papūga

Australijos karališkoji papūga

lot. Alisterus scapularis

Australijos karališkosios papūgos yra paplitusios Rytų Australijoje, drėgnuose ir miškinguose kalnų regionuose rytinėje žemyno dalyje, įskaitant eukaliptų ir subtropinius miškus. Jos minta vaisiais ir sėklomis, kurias renka nuo medžių ir žemės.
Suaugusi karališkoji Australijos papūga užauga iki maždaug 43 cm, įskaitant ilgą, plačia uodegą. Suaugę patinėliai turi raudoną galvą, krūtinę ir šonus bei mėlyną juostą nugarinėje kaklo pusėje tarp raudonos galvos ir žalios nugarėlės, sparnai ir uodega žali, ant sparnų yra šviesios juostos. Patelių plunkstų spalva labai skiriasi nuo patinėlių – jos turi žalią galva ir krūtinę, pilką snapą, šviesi juosta ant sparnų mažesnė.
Australijos karališkosios papūgos dažnai gyvena grupėse kartu su kitomis papūgomis – įvairių rūšių rozelomis. Gyvenimo trukmė siekia 25 metus. Šios papūgos yra labai atsidavusios ir lengvai prisiriša prie žmonių, su kuriais gyvena.