Barabanto papūga

Barabanto papūga

lot. Polytelis swainsonii

Barabanto papūgos, dar vadinamos Sveinsono spalvingosiomis, gyvena pietrytinėje Australijoje. Jos yra 40 cm ilgio, vyrauja žalia spalva, nors sparnai yra tamsesni, turi ilgą smailą uodegą. Suaugę patinėliai turi ryškiai geltoną veidą, kaktą ir krūtinę, o kaklo kraštelį puošia ryški raudona linija. Akys – gelsvai oranžinės.

Ši paukščių rūšis pirmą kartą aprašyta 1826 metais kaip viena iš trijų Polytelis genties, turinčios ilgas uodegas, atstovų.

Jaunikliai turi rudas akis ir savo spalvine gama yra panašesni į pateles. Patinėliai pasiekia brandą ir įgyja suaugusio paukščio spalvas sulaukę vienerių metų amžiaus.

Būdingas Australijos žemynui, šis paukštis gyvena tik sausuose miškuose Naujajame Pietų Velse ir Viktorijos regionuose. Skaičiuojama, kad laisvėje gyvena mažiausiai 10,000 Barabanto papūgų.

Sveinsono spalvingosios papūgos lizdus suka tuščiaviduriuose medžiuose arba drėvėse. Poravimosi sezonu nedidelės patinėlių grupelės ieško maisto. Papūgų porelės susijungia į kolonijines sistemas, kurias sudaro maždaug 6 paukščių poros. Šių paukščių dietą pagrinde sudaro eukaliptų žiedai, vaisiai, nektaras ir žiedadulkės.