Egipto skraidantis šuo

Egipto skraidantis šuo

Rousettus aegyptiacus

Egipto skraidantys šunys nuo seno gyveno Afrikoje (išskyrus Sacharos dykumą), Egipte, Artimuosiuose Rytuose ir Indijos šiaurinėje dalyje. Skraidančiais šunimis šie šikšnosparniai pavadinti dėl savo simpatiško snukučio, panašaus į šuniuko.

Šikšnosparnio kūno svoris nuo 80g iki 171g (vidutiniškai 120g), o ilgis apie 15cm, tačiau išskleidus sparnus siekia net 65cm. Patelės mažesnės už patinėlius.

 

 

Kailis rudas, švelnus ir minkštas, sparnus dengia rudos odos plėvės. Regėjimas nėra labai aštrus, tačiau jie mato pakankamai gerai. Šikšnosparnių ausys – sudėtingas organas, gebantis priimti ultragarsą. Tai padeda jiems skraidant visiškoje tamsoje.

Skraidantys šunys gyvena drėgnuose tropikų miškuose, bet nesibaido ir žmonių kaimynystės.

Šie gyvūnai yra vaisiaėdžiai, puiki uoslė nukreipia juos prie labiausiai prisirpusių vaisių.

Aktyvūs sutemų ir priešaušrio metu, dieną praleidžia urvuose, rūsiuose, senuose pastatuose, dėl betkokio pašalinio triukšmo persikrausto į gilesnes nišas.

Šikšnospariai labai socialūs, gyvena didelėmis kolonijomis, sudarytomis iš abiejų lyčių skirtingo amžiaus individų. Dienos metu miega glaudžiai susispietę kabodami žemyn galva.

Veda po vieną arba du jauniklius. Tik gimęs mažylis įsikimba į motinos krūtinę. Auga sparčiai ir po mėnesio didumu jau nesisikiria nuo suaugusiųjų. Po trijų mėnesių šikšnosparniukai skraido ir maitinasi savarankiškai.

Gyvenimo trukmė – apie 25 metus.

Šiuo metu Zooparke apsigyveno penkiolika šių nuostabių žinduolių.