Juostuotoji papūga

Juostuotoji papūga

lot. Bolborhynchus lineola

Juostuotosios papūgos, dar žinoma Katarinos vardu, yra nedideli paukščiai, gyvenantys Pietų Amerikoje. Jos užauga iki maždaug 16 cm ilgio, o sveria apie 42-52 gramus. Šios papūgėlės gyvena miškuose ir kalnuotose vietovėse iki 2000 metrų virš jūros lygio. Didžiąją dalį savo laiko jos praleidžia ant žemės, bet miega medžiuose. Šie paukščiai toleruoja šaltį ir net buvo pastebėti žaidžiantys sniege!

Papūgos maitinasi vaisiais, sausomis arba sudygusiomis sėklomis bei vabzdžių lervomis.

Šios papūgos yra populiarus augintinis, nes yra pakankamai ramios, netriukšmingos. Vidutinė gvenimo trukmė – 10 metų, bet kai kurios sulaukia ir 15 metų amžiaus! Be to, įdomu tai, kad juostuotosios papūgos yra labai talentingos žmonių kalbos mėgdžiotojos! Dar vienas įdomus faktas tai, jog šios papūgos labai mėgsta žaisti vandenyje.

Juostuotosios papūgos gyvena Meksikos ir Panamos miškuose, Andų kalnuose nuo vakarų Venesuelos iki pietinės Peru bei Bolivijos, Santa Martos kalnuose Kolumbijoje bei Venesuelos pakrantėje. Šių papūgų plunksnos yra daugiausiai žalios spalvos su tamsiai žaliais bei juodais dryželiais, o snapas šviesios kaulo spalvos. Akys tamsiai rudos, kojytes rožinės spalvos. Jaunikliai turi mažiau tamsių juostelių, kurios ryškėja bręstant. Patelės ir patinėliai yra beveik vienodos išvaizdos, bet patinėliai kartais turi daugiau juodų žymių. 

Juostuotųjų papūgėlių patelės padeda 2-4 kiaušinius vienoje vadoje, kurie išsirita po 18-21 dienos. Mažyliai lizdą palieka sulaukę maždaug 5 savaičių amžiaus. Laisvėje šios papūgos gyvena būriais, kuriuos sudaro 6-13 individų, tačiau yra būrį gali sudaryti net 150 paukščių!