Triušis

Triušis

Vardų dar neturi

Triušiai – smulkūs žinduoliai, išsiskiriantys savo ilgomis ausimis ir dideliais priekiniais dantimis. Gyvena dideliais būriais urvuose, miškuose, pievose, dykumose. Yra žoliaėdžiai, minta žole, sėklų turinčiomis gėlėmis, lapais.

Triušiai, priklausomai nuo rūšies, gali būti 20-50 cm ilgio ir sverti 0,4-5,5 kg. Kailiukas minkštas, švelnus, dažniausiai rudos arba pilkos spalvos, turi mažą uodegytę.

Beveik pusė viso pasaulio triušių gyvena Šiaurės Amerikoje. 

Juos medžioja lapės, barsukai, plėšrūs paukščiai ir kiti panašūs gyvūnai. Jų neįtikėtinai didelis regėjimo laukas (beveik 360 laipsnių), o pamatę potencialią grėsmę, triušiai sustingsta, įvertina pavojų ir įspėja kitus būrio narius daužydamas į žemę. 

Aktyviausi būna ankstyvo ryto ir vakaro metu, miega vidutiniškai 8-9 valandas per parą. Dažnai miega atsimerkę, saugodamiesi pavojaus. 

Zooparke gyvena prancūzų avinų veislės triušiukai.