Kapibara

Kapibara

Hydrochoerus capybara

Apsaugos statusas: IUCN – LC (Least concern)

Paplitimas: Beveik visuose Pietų Amerikos regionuose, išskyrus Čilę.

Išvaizda: tai didžiausias ir sunkiausias graužikas pasaulyje, užaugantis iki 1–1,5 m ilgio ir sveriantis 30–70 kg. Kapibaros savo išvaizda primena milžinišką jūrų kiaulytę. Jų kresnas kūnas apaugęs nelabai tankiais, tamsiai gelsvos ar pilkšvos spalvos, šiurkščiais šeriais. Dėl netankaus kailio šie gyvūnai gali lengvai įdegti saulėje. Turi trumpą kaklą, nedideles ausis. Kapibarų kojos nėra vienodo ilgio – užpakalinės yra šiek tiek ilgesnės už priekines. Taip pat užpakalinės kojos turi 3 iš dalies plėvėtus pirš­tus su plačiais stipriais nagais, iš­plėstais nelyginant kanopos. Šnervės, akys ir ausys išsidėsčiusios galvos viršuje, kad plaukdama ji galėtų uosti, matyti ir girdėti. Beveik neturi uodegos.

Biologija: kapibaros yra šiek tiek panašios į galvijus tuo, jog jos irgi atryja maistą, tai reiškia, kad atrijus jį dar kartą perkramto. Taip pat šie gyvūnai yra kaprofagai (ėda savo naktines išmatas) tam, kad išlaikytų tinkamą savo žarnyno mikroflorą. Kaip daugumos graužikų, taip ir kapibarų, dantys auga visą jų gyvenimą, net jaunikliai gimsta su pilnai išsivysčiusiais dantimis ir gali maitintis suaugusiems individams įprastu maistu. Šie gyvūnai beveik niekada nenutolsta nuo vandens, todėl jų gyvenimas vyksta aplink vieną tvenkinį. Gyvena bandomis, kuriose vidutiniškai būna 20 individų, tačiau pasitaiko burių kuriuos gali sudaryti 30–100 gyvūnų. Kapibaroms būdingi hierarchiniai principai, dominuoja – patinas. Patelės norėdamos „prisišaukti“ jauniklius skleidžia garsą labai panašų į lojimą. Aktyviausios jos būna ry­tais ir vakarais, o dienos metu ilsisi vandenyje. Ju­da lėtu žingsniu, bėga tik neilgus nuo­tolius, bet reikalui esant gali šuoliuo­ti. Kilus pavojui kapibaros šaižiai suri­kusios puola į vandenį. Jos yra puikios plaukikės, gali nuplaukti ilgus atstumus, o panėrusios po vandeniu gali išbūti net iki 5 min. Tuo jos naudojasi sprukdamos nuo plėšrūnų. Patelės nėštumas trunka 17 savaičių, atsiveda 2–8 jauniklius. Jaunikliai gimsta gerai išsivystę ir po poros dienų jau vikriai juda, neatsilikdami nuo mamos.

Gyvenimo trukmė: laisvėje 7–10 metų, nelaisvėje 12 metų.

Mityba: žolė, vandens augalai, vaisiai, uogos, minkšta medžių žievė.

Scroll Up