Panterinis chameleonas

Panterinis chameleonas

Furcifer pardalis

Madagaskaro salos šiaurėje ir rytuose paplitęs dieninis driežas. Gyvena atogrąžų miškuose ant medžių šakų. Patinai yra ryškūs, o jų raštai ir spalvos priklauso nuo kilmės vietovės. Patelės – smulkesnės, blyškiai žalsvos arba rausvos. Tai vienišiai teritoriniai gyvūnai, kurie susitinka tik poravimosi sezono metu. Priešingai negu plačiai paplitęs mitas, chameleonai keičia spalvas pagal emocinę būklę, o ne tam, kad susilietų su aplinka. Keisdami spalvas jie gali tarpusavyje komunikuoti, pvz. patinai išryškėja dominuodami vieni prieš kitus bei viliodami pateles, o apvaisintos patelės pakeičia spalvą rodydamos, kad nebeieško partnerio. 

DYDIS: patinas 30-51 cm, patelė 20-36 cm.

GYVENIMO TRUKMĖ: laisvėje retai išgyvena ilgiau nei 1 metus, nelaisvėje patinai 5-7 m., patelės 2-3 m.

MITYBA: įvairūs vabzdžiai, kartais smulkūs ropliai ir varliagyviai.

APSAUGOS STATUSAS: LC (nekeliantis susirūpinimo)

PAPLITIMAS: Madagaskaras

Scroll Up