Žaliasis varanas

Žaliasis varanas

Varanus prasinus

Apsaugos statusas: IUCN – LC (Least concer), CITES Appendix II.
Paplitimas: Indonezija (Papua), Papua Naujoji Gvinėja.
Išvaizda: tai driežas, kurio ilgis 90 cm su uodega. Uodega dvigubai ilgesnė už ištysusį, liekną kūną. Dėl savo laibo sudėjimo ir ilgos uodegos lengvai balansuoja greitai bėgdamas medžių šakomis, gali toli nušokti. Lytinį dimorfizmą plika akimi sunku pamatyti, todėl vizualiai atskirti patiną nuo patelės nėra galimybės, išskyrus tą faktą, kad jauni patinėliai auga greičiau nei patelės. Šie driežai įprastai tamsios žalios (nefrito) spalvos, tačiau pasitaiko ir blankiai žalių individų. Nuo kaklo iki uodegos yra siauri, juodi dryžiai. Kadangi gyvena medžiuose, turi ilgus aštrius nagus, kuriais lengvai užkopia medžių kamienais.
Biologija: tai viena iš nedaugelio driežų rūšių, kuri pasižymi primityviu socialiniu elgesiu ir gyvena kartu su gentainiais nedidelėmis grupelėmis (dominuojantis patinas, kelios patelės ir keli jauni patinukai). Varanai gindamiesi uodegos nemeta. Poravimosi metu patelė padeda 3 – 7 kiaušinukus. Lizdo vietą dažniausiai pasirenka apleistuose termitynuose, tai puiki vieta pastoviai temperatūrai palaikyti. Jaunikliai pradeda ristis po 165 dienų, auga nepaprastai greitai, o lytinę brandą pasiekia jau būdami 2 metų amžiaus.
Gyvenimo trukmė: 10 – 15 metų.
Mityba: vabzdžiai, varliagyviai, kiti driežai, mažo dydžio gyvatės, paukščiai, kiaušiniai.

Scroll Up