Tukanas
Vienintelis Lietuvoje!

Tukanas

lot. Ramphastos vitellinus

Tukanas – įspūdingas paukštis, gyvenantis Trinidade bei tropinėje Pietų Amerikos dalyje. Tukanai išsiskiria savo dideliais snapais. Šie paukščiai užauga iki 48 cm, o snapas – 9-14 cm ilgio. Tukanai sveria apie 300-430 gramų.

Tukanai gyvena miškuose arba miškingose vietovėse. Jie mėgsta drėgmę, tad dažnai įsikuria netoli upių. Dažniausiai tukanai minta vaisiais, tačiau kartais paskanauja vabzdžiais, nedideliais ropliais, kiaušiniais, varlėmis.

Auginant jauniklius abu tėvai yra aktyvūs. Patelės kiaušinius deda aukštai medžiuose, drėvėse. Nėštumas trunka 18 dienų, vėliau abu tėvai peri kiaušinius po maždaug 15-16 dienų. Nepaisant to, kartais tukanai yra labai nekantrūs ir dažnai palieka neprižiūrimus kiaušinius net kelioms valandoms. Išsiritę jaunikliai yra akli ir be plunksnų, akytes atmerkia tik po maždaug 3 savaičių. Mažyliai turi trumpus snapelius, o plunksnos pradeda augti ti sulaukus 4 savaičių amžiaus. Jaunikliai yra bejėgiai ir negali savimi pasirūpinti bei nepalieka lizdo apie 8 savaites, priklausomai nuo to, kiek abu tėveliai atneša maisto.